Zakrętka – oryginalne smaki oparte na tradycyjnych metodach produkcji

Rolnicy i Wytwórcy Zakrętka

“Jesteśmy małą, rodzinną firmą z Łodzi. Produkujemy przetwory i chleby tradycyjnymi metodami. Bez konserwantów i polepszaczy smakowych. Sama natura. Wyróżniamy się oryginalnymi połączeniami smakowymi, np. dżem chilli. Nasze przetwory są doskonałymi dodatkami do mięs, serów, grillowanych warzyw czy ryb ale też mogą być daniami samymi w sobie. Tylko u nas znajdziecie warzywa na słodko, ostre owoce czy dżemy warzywne. Cukru dodajemy w minimalnej ilości. Mamy przetwory ostre, słodkie, kwaśne i słone. Chleby produkowane są w małych ilościach na zakwasie z ciekawymi dodatkami, np: chilli, oliwki, czy żurawina. Mamy też chleby bezglutenowe. Asortyment zmienia się w zależności od pór roku i dostępnych wtedy owoców i warzyw, dlatego warto do nas regularnie zaglądać, bo ilość przetworów jest ograniczona” – tak zaczyna się historia Zakrętki, o której dziś opowie Ci sama właścicielka, Pani Marta.

Zakrętka

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Zakrętka.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Własne chleby i przetwory

“Nasza firma istnieje od 2013 r. Od czasu, kiedy byłam w ciąży i żaden chleb mi nie smakował, a wręcz szkodził, wtedy zaczęłam piec własny chleb. Pierwszy zakwas dostałam od cioci. A kolejne zakwasy na chleby żytnie i gryczane wyhodowałam sama. Pieczenia chleba uczyliśmy się sami i zapisywaliśmy obserwacje. Sami też komponowaliśmy dodatki i testowaliśmy na znajomych i rodzinie. 

Zakrętka

A jeśli chodzi o przetwory, to w mojej rodzinie zawsze się je robiło. Babcia miała mały przydomowy ogródek i to, co za bardzo obrodziło, przerabiała na przetwory. Potem ja, jak dorosłam, doskonaliłam przepisy i łączyłam smaki. Dodatkowo, mieszkamy w centrum miasta i mamy wielu znajomych, którzy lubią nas odwiedzać. Chcąc ich ugościć, lubię mieć coś specjalnego i zawsze dostępnego w domu. A wystarczy, że ma się w domu makaron lub ryż czy chleb i nasz przetwór, i danie dla niespodziewanych gości jest gotowe. Do tego lubię się pochwalić czymś oryginalnym, ale zrobionym z lokalnych i dostępnych składników. Dodatkowo, interesuję się kuchnią z całego świata i podróżami. Lubię poznawać różne miejsca i mam też wielu znajomych z różnych stron świata. Uwielbiam też programy kulinarne i książki kulinarno-podróżnicze, z nich czerpie inspirację” – opowiada Pani Marta.

Zakrętka

Życie w Zakrętce “od kuchni”

“O 22:00 nastawiamy zaczyn na chleb, który stoi całą noc. Wstajemy o 6:00, zawozimy dzieci do szkoły i przedszkola, i jedziemy do firmy, która znajduje się niedaleko naszego domu, tak, by zawsze można było dojść piechotą. Rozkładamy chleby i kiedy wyrosną pieczemy, a potem rozwozimy po sklepach. W międzyczasie sami robimy zaopatrzenie warzyw i owoców sezonowych, więc kupujemy to, co jest dostępne w danym okresie. Warzywa i owoce kupujemy od lokalnych rolników, z małych upraw z województwa łódzkiego. Obieramy je ręcznie i gotujemy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Potem pasteryzujemy. A po wystygnięciu sami oblepiamy naklejkami. Pracujemy do 18:00, a w sezonie sierpień-listopad jeszcze dłużej.

Zakrętka

Pracujemy czasem po 12 godzin albo dłużej i nierzadko 7 dni w tygodniu. I to są największe trudności. Czas, który poświęcamy na produkcję tradycyjną. Chcąc, aby nasze produkty były zdrowe, naturalne i bez żadnych dodatków, musimy się pogodzić z faktem, że to trwa tak długo. Ale zadowolenie naszych klientów nam to wynagradza. Ostatnio na giełdzie Natura Food w Łodzi dostaliśmy nagrodę >>Tygielek Smaku<< za nasz dżem z zielonych pomidorów z wanilią.

Zakrętka

W przyszłości chcielibyśmy otworzyć sklep w Łodzi z naszymi produktami i zatrudnić kilka osób do pomocy, tak abyśmy mogli robić nasze produkty na większą skalę” – dodaje Pani Marta.

Ręczna produkcja

“Asortyment zmienia się w zależności od pór roku i dostępnych wtedy warzyw i owoców. Produkty wytwarzane są metodami tradycyjnymi, ręcznie. Mamy ciekawe połączenia smakowe, dżemy warzywne, owoce na ostro i słono. Dzięki temu można namówić dzieci do jedzenia warzyw , np. podając je na słodko. Nasze produkty jednocześnie zawierają jak najmniejszą ilość cukru potrzebną jedynie do zakonserwowania, bo nie stosujemy żadnych innych środków do utrwalania smaku. 

Nie stosujemy chemii, bo jest ona niezdrowa i działa na nas żle. Zarówno ja i Filip jesteśmy alergikami i dbamy o to, co jemy. Chcemy, aby w naszych produktach warzywa i owoce zachowały jak największą ilość witamin. Dbamy aby nasze przetwory miały tradycyjne smaki – takie kiedyś robiły nasze mamy i babcie – ale też mamy dużo przetworów, które są oryginalne i wyraziste w smaku. 

Wyróżniamy się zaskakującymi połączeniami warzyw i owoców, np. słodko-ostra pomarańcza z cebulą, papryka słodka z cynamonem. Takich produktów nie znajdzie się w sklepach. Nasze flagowe produkty to chutney chilli, czerwona cebulka z miodem i tymiankiem, marynowana cukinia, salsa paprykowa” – opowiada Pani Marta. 

Zakrętka

Jakie produkty marki Zakrętka kupisz na LokalnyRolnik.pl?

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Zakrętka:

Zakrętka

Zakrętka

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Zdecydowaliśmy się na współpracę z Lokalnym Rolnikiem, ponieważ jest to największy portal ze zdrowym jedzeniem, który dociera do osób w całym kraju i nasze produkty są dostępne w innych miastach niż Łódz” – mówi Pani Marta. Jeśli tak samo, jak Zakrętka,  chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *