Zakłady Mięsne Świderscy – rodzinna firma od 1993 roku

Rolnicy i Wytwórcy Zakłady Mięsne Świderscy

Zakłady Mięsne Świderscy są rodzinną firmą założoną w 1993 roku przez Pana Kazimierza Świderskiego. Znajdują się w miejscowości Kosów Lacki, w pobliżu Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Zapraszamy do lektury rozmowy z samym właścicielem.

Zakłady Mięsne Świderscy

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Zakłady Mięsne Świderscy, o której w dalszej części opowiada sam właściciel – Pan Kazimierz Świderski.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Jaka jest historia powstania Zakładów Mięsnych Świderscy?

„Zakład założyłem 01.04.1993 roku. Firma na początku istniała tylko jako ubojnia, a w 2003 roku – dzięki pozyskanym dotacjom z Unii Europejskiej – powstał budynek przetwórni mięsa. Aktualnie zatrudnionych w masarni jest 5 osób, które dbają o jakość, wędzenie oraz smak naszych wędlin.

Wiedza była przekazywana z pokolenia na pokolenie, gdyż na terenie Podlasia we wszystkich gospodarstwach tworzono kiedyś domowe wyroby. Specjalistą, który tworzy nasze wędliny jest Wojciech Kraska. Jest znany na naszym terenie, gdyż zajmuje się tworzeniem tradycyjnych wędlin już od 30 lat – opowiada Pan Kazimierz.

Zakłady Mięsne Świderscy

Jakie są Wasze największe radości?

„Największa radością jest to, że tworzymy wędliny oparte na tradycyjnych recepturach. Naturalnie wędzimy dębiną i olszyną. Cieszy nas fakt, iż coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, co je. Dzięki temu nasze wyroby cieszą się coraz większą popularnością. Jeśli klienci do nas wracają, oznacza to, że to, co robimy, ma sens” – dodaje Pan Kazimierz.

Czy jest coś, czym możecie się pochwalić?

„Posiadamy wdrożony System GMP Ghp, HACCP oraz ISO 9001, które świadczą o wysokim standardzie wytwarzanych przez nas wędlin. Stawiamy na jakość. Sami jako właściciele pilnujemy całego procesu produkcji” – mówi Pan Kazimierz.

Jaki jest asortyment Zakładów Mięsnych Świderscy? Jakie są flagowe produkty?

„Naszym asortymentem są wędliny i mięso wieprzowe. Świnie kupowane są od rolników, z którymi mamy podpisane umowy. Mamy w ofercie również 2 pasztety warzywne z soczewicy i cukinii, który również mają doskonały skład . Tworzone są ze świeżych warzyw. Flagowymi produktami są: szynka wędzona, kiełbasa palcówka, polędwica wędzona, kiełbasa domowa oraz kaszanka – odpowiada Pan Kazimierz.

Zakłady Mięsne Świderscy

Czym wyróżniają się Wasze produkty od tych, które można kupić w ogólnodostępnych sklepach?

„Przede wszystkim nasze produkty różnią się składem, smakiem i jakością. Nie są rozwodnione, jak marketowe wędliny. Nie posiadają zbędnych konserwantów, barwników i ulepszaczy. Większość wędlin produkowana jest z większej ilości mięsa niż otrzymany gotowy produkt i to świadczy o najwyższej jakości produktów. Ponadto, surowiec z jakiego produkujemy jest bardzo wysokiej jakości, gdyż mamy własną ubojnie. Tworzymy wędliny, które nasze dzieci i my chcemy  jeść – czyli zdrowe i smaczne – opowiada Pan Kazimierz.

Zakłady Mięsne Świderscy

Dlaczego wytwarzacie zdrowe produkty – bez chemii i konserwantów?

„Dbamy o swoje zdrowie i zdrowie naszych klientów, dlatego nie chcemy produkować wędlin złej jakości i z chemią. Jedynym konserwantem, jaki stosujemy, jest peklosól. Ponadto, tylko naturalne przyprawy. 

Mamy nadzieję że nasze wyroby przypadną Państwu do gustu. My – jako właściciele – staramy się i sami tego pilnujemy, aby były one jak najlepszej jakości” –mówi Pan Kazimierz.

Zakłady Mięsne Świderscy

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

„Podoba nam się ta inicjatywa Lokalnego Rolnika i sprzedaży lokalnej żywności. Ponadto, cieszymy się, że możemy się znaleźć w gronie innych lokalnych sprzedawców, którzy sprzedają zdrowa żywność, na którą sami zwracamy dużą uwagę” – komentuje Pan Kazimierz. Jeśli tak samo, jak Zakłady Mięsne Świderscy, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “Zakłady Mięsne Świderscy”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia.
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *