Wędliny ekologiczne z BioSzynkowni
Wędliny ekologiczne wytwarza się na niewielką skalę, dzięki czemu z pieczołowitością doglądane są na każdym etapie powstawania. Nie ma w nich zbędnych konserwantów, ani “wypełniaczy”. Czuć to w ich niepowtarzalnym smaku i aromacie.
Firma BioSzynkownia istnieje od 2014 roku. Wieś Golądkowo położona jest na Mazowszu, na terenie Wysoczyzny Ciechanowskiej. Gmina Winnica jest gminą wiejską, typowo rolniczą. Większość jej terenu stanowią gleby dobre i bardzo dobre. Nie brakuje tu ekologicznych gospodarstw rolnych, np. hodowców trzody chlewnej, producentów ekologicznych jaj, sadowników. Nic więc dziwnego, że znalazło się też miejsce na wędliny ekologiczne.
Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności
Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związanych m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki BioSzynkownia, o której w dalszej części opowiada sam właściciel – Pan Adam Kowalczyk.
Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika
Pionier na mazowieckim rynku przetwórstwa mięsa ekologicznego
“BioSzynkownia to pomysł na odnalezienie się na rynku pracy. Po studiach, po konsultacjach z rodziną, po zgłębieniu tematu uznałem, że warto spróbować. Po pierwsze, w okolicy są hodowcy ekologicznych świń. Po drugie, miałem dobre miejsce pod małą masarnię i sklepik, świetnie skomunikowane.
Miałem oszczędności na rozruch firmy, i wiedziałem, że są perspektywy na dofinansowanie działalności. Ponadto, wtedy w województwie mazowieckim nie było przetwórców ekologicznego mięsa. Czułem, że Warszawa będzie świetnym rynkiem zbytu” – opowiada Pan Adam.
Potrzeba matką “wynalazku”
“Inspiracją do rozpoczęcia takiej działalności były obserwacje z naszego regionu. Miejscem, gdzie można było kupić dobre, certyfikowane wędliny była jedynie Warszawa, a ceny wędlin były zawrotne. Tymczasem tu, na miejscu, w naszej gminie jest, kilka gospodarstw ekologicznych, w których hodowana jest trzoda chlewna. Ci rolnicy często zmuszeni byli swoje >>ekologiczne<< zwierzęta sprzedawać do konwencjonalnych przetwórców mięsa.
My, jako BioSzynkownia, stanęliśmy między rolnikami i klientami. I wszyscy czerpią z tego korzyści, bo rolnicy dostają więcej pieniędzy za swoje zwierzęta, a klienci dostają doskonały produkt. I my sami, jako rodzina z małymi dziećmi, korzystamy z tego i właściwie już nie znamy smaku >>sklepowego<< mięsa i wędlin” – mówi Pan Adam.
Intensywna praca przetwórcy mięsa
“Intensywne prace w BioSzynkowni rozpoczynają się od produkcji kiełbasy i kaszanki. Kolejnego dnia (w zależności od potrzeb) produkujemy nasze sztandarowe produkty – szynkę, polędwicę, baleron.
W czwartek również rozpoczynamy sprzedaż na miejscu, która trwa także w piątek i w sobotę. Jednocześnie pakujemy wędliny, które z BioSzynkowni wyjeżdżają do sklepów w Legionowie i Warszawie, na BioBazar, do Plonoteki oraz do klientów Lokalnego Rolnika” – dodaje Pan Adam.
Spore grono stałych klientów
“Największym sukcesem i radością jest popularność BioSzynkowni i opinie klientów. Zdarza się, że w czwartki przed naszym sklepikiem w Golądkowie ustawiają się kolejki klientów. Zdarza się, że już w piątki brakuje towaru na sprzedaż.
Od alergików czy rodziców małych dzieci słyszymy, że to jedyne wędliny, które mogą jeść, które lubią, które nie powodują reakcji alergicznych. Od starszych klientów słyszymy, że to wędliny ich dzieciństwa.
Mamy w ofercie wędzoną słoninę, która kilkadziesiąt lat temu na polskiej, ubogiej wsi była powszechna i starsi chętnie do niej wracają. To cieszy, zatem pilnujemy tej wysokiej jakości wędlin” – opowiada Pan Adam.
Certyfikowane wędliny ekologiczne
“Nasz najważniejszy certyfikat, to Certyfikat Bioekspert potwierdzający, że wędliny są ekologiczne, czyli do ich produkcji wykorzystane zostało mięso ekologiczne, pozyskane ze zwierząt karmionych ekologiczną paszą.
Zwierzęta muszą mieć także zapewniony dobrostan – mają wolny wybieg na świeże powietrze, dorastają wolniej niż zwierzęta w hodowli przemysłowej. Również podczas uboju muszą zostać zachowane konkretne standardy. To nie może być przypadkowa ubojnia.
Ponadto do produkcji wędlin wykorzystywana jest tylko sól peklująca oraz przyprawy. Przyprawy także muszą być ekologiczne. Tu nie ma mowy o innych dodatkach, wypełniaczach.
Ekologiczny certyfikat jest wystarczający, obejmuje cały proces >>od pola do stołu<<. Certyfikat Bioekspert to nasza >>flaga<<, najważniejszy dokument regulujący całe nasze funkcjonowanie” – dodaje Pan Adam.
Jakie wędliny ekologiczne z BioSzynkowni kupisz na LokalnyRolnik.pl?
“Asortyment jest standardowy, prosty – szynka, polędwica, polędwiczka dojrzewająca, boczek, salceson, kiełbasa, biała kiełbasa, kaszanka. Surowiec to mięso świń złotnickich, pochodzące z ekologicznych gospodarstw z naszego terenu.
Największa różnica, którą można zauważyć, kupując nasze wędliny ekologiczne i wędliny z ogólnodostępnych sklepów, to ich skład. Najprostszy z możliwych. Jedyne dodatki to sól peklująca, przyprawy (przyprawy także muszą ekologiczne). Do kaszanki kupujemy ekologiczną kaszę gryczaną. Ważna jest także skala. To mała masarnia, o ograniczonej ilości wędlin. Każdy kilogram przechodzi przez moje ręce, zatem znam i widzę jakość finalnych produktów.
Wyjątkowości naszych produktów są dwie – ekologiczny certyfikat, potwierdzający jakość wędlin i niepowtarzalny, „soczysty” aromat i smak.
Polecamy nasze wędliny ze względu na źródło pochodzenia mięsa i składników. Wędliny nie zawierają zbędnych konserwantów, nie są „napompowane” wypełniaczami. To wszystko potwierdza ekologiczny certyfikat” – mówi Pan Adam.
Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe wędliny ekologiczne z BioSzynkowni:
- ekologiczny baleron,
- ekologiczna biała kiełbasa,
- ekologiczny boczek,
- ekologiczna kaszanka,
- ekologiczna kiełbasa,
- ekologiczna polędwica,
- ekologiczna polędwiczka,
- ekologiczny salceson,
- ekologiczna słonina wędzona,
- ekologiczna szynka.
BioSzynkowni plany na przyszłość
“Jesteśmy dumni, że w ciągu kilku lat udało nam się stworzyć takie miejsce na mazowieckim rynku wędlin. Jesteśmy rozpoznawalni, docierają do nas pozytywne opinie od klientów.
Cieszymy się z ekologicznego certyfikatu, a zdobycie go i utrzymanie nie było łatwe. Cieszymy się, że udało nam się zorganizować i od tylu lat utrzymywać łańcuch dostaw – mięsa, przypraw, kaszy gryczanej. Dumni jesteśmy z dobrej współpracy z rolnikami i naszymi pracownikami.
Dzięki BioSzynkowni możemy mieszkać i pracować na wsi (a zawsze chcieliśmy zostać w tych naszych rodzinnych stronach). Plany na przyszłość? Chcemy utrzymać to, co już mamy. Taka skala bardzo nam odpowiada” – dodaje Pan Adam.
Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl
“Współpracujemy ze wszystkimi, którzy poszukują zdrowych produktów. Współpraca z Lokalnym Rolnikiem już od kilku lat układa się bardzo dobrze, mamy grono wiernych klientów. To cieszy” – komentuje właściciel firmy. Jeśli tak samo, jak BioSzynkownia, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!
Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika