Pasieka Złoty Miód – miody od pokoleń

Rolnicy i Wytwórcy pasieka złoty miód

Miód – poza walorami smakowymi i zapachowymi – posiada również właściwości odżywcze i wzmacniające dla organizmu człowieka1. Chociażby z tego powodu, po miody naturalne, pochodzące z polskich pasiek – takich, jak Pasieka Złoty Miód – warto sięgać przez cały rok.

pasieka złoty miód

Miód pszczeli – właściwości

Miód to surowiec naturalny. Wytwarzają go pszczoły miodne (Apis mellifera2) z nektaru kwiatowego lub ze spadzi, które zebrały. Składa się głównie z węglowodanów w postaci cukrów (w zależności od etapu “dojrzewania” miodu, są to m.in.: fruktoza, glukoza, sacharoza, melecytoza, erloza). Znajdziemy w nim również:

  • kwasy organiczne (m.in. kwas glukonowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy),
  • flawonoidy (m.in. kwercetyna, kemferol),
  • substancje białkowe (inhibiny i enzymy),
  • witaminy (A, B1, B2, B6, B12, C),
  • kwas foliowy,
  • kwas pantotenowy,
  • biotynę,
  • mikroelementy (m.in. potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt)3,4.

Kup polski miód naturalny

Choć nie jest lekiem, to – jako środek spożywczy – wspomaga profilaktykę chorób5. Zawiera bowiem cenne składniki bioaktywne bakteriobójcze i grzybobójcze (lizozym, inhibina, apidycyna), dzięki czemu wykazuje działanie antybiotyczne i zaleca się jego spożywanie zwłaszcza przy przeziębieniu oraz w okresie rekonwalescencji, jako środka wspomagającego leczenie (np. chorób układu oddechowego)6.

Ponadto, miód stanowić powinien składnik diety lekkostrawnej, o czym wielu ludzi wciąż zapomina. Warto spożywać go zamiast cukru – oczywiście w rozsądnych ilościach – gdyż odciąża wątrobę i poprawia jej pracę, a także obniża poziom cholesterolu. Miód jest w dodatku bogaty w składniki energetyczne (najszybciej z naturalnych produktów słodzących uzupełnia niedobory energetyczne i pozwala utrzymać odpowiedni poziom energii w ciągu dnia), regulujące i budulcowe, a badania wskazują, że spożywanie go każdego dnia, w ilości 1 g na każdy 1 kg masy ciała, może po miesiącu spowodować podwyższenie fizycznej zdolności do pracy i aktywności nawet o 14 proc. Z tego powodu po miód sięgać powinna przede wszystkim młodzież w wieku szkolnym, studenci, sportowcy, osoby pracujące fizycznie, osoby będące w okresie rekonwalescencji, osoby niedożywione oraz osoby starsze7.

>> Przeczytaj więcej na temat właściwości odżywczych i zdrowotnych miodu <<

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Pasieki Złoty Miód – mieszczącej się w malowniczym Żaganiu, w województwie lubuskim – o którym opowie dziś Wam sama właścicielka – Pani Urszula Załęska-Cisek.

Poznaj historie innych wytwórców

pasieka złoty miód

Pasieka Złoty Miód – rodzinna pasieka z wieloletnimi tradycjami

“Nasze ule zlokalizowane są w malowniczym i ekologicznie czystym rejonie zachodniej Polski, bogatym w pożytki miodowe. Unikalna przyroda regionu oraz łagodne zimy tworzą bardzo długi, ośmiomiesięczny sezon pszczelarski. Na czas miodobrania pasieka staje się pasieką wędrowną, by pszczoły mogły zbierać pożytki z okolicznych pól, lasów, wrzosowisk. Wspaniały miód gryczany pozyskujemy z okolic Bolesławca, miód wrzosowy ze słynnych żagańskich wrzosowisk, miód akacjowy ze zwartych obszarów leśnych w okolicach Zielonej Góry.

pasieka złoty miód

Nasze miody pochodzą z rodzinnej pasieki z wieloletnimi tradycjami, zrodzonej z miłości do pszczół i szacunku do przyrody. W latach 50. ubiegłego wieku swoje pasieki utworzyli dziadkowie Longin i Antoni. W latach 80. rodzice Urszula i Józef założyli na bazie doświadczeń rodziców własną pasiekę. Gospodarstwo pasieczne działa do dnia dzisiejszego, obecnie pod nazwą Pasieka Złoty Miód. Od roku 2014 trwa intensywny rozwój pasieki liczącej kilkaset rodzin pszczelich. W prowadzenie pasieki zaangażowana jest cała rodzina: córki, zięciowie oraz wnuki.

W naszej opinii, pszczelarstwo cechuje nieustający rozwój. Wiedza zdobyta podczas wieloletnich obserwacji poparta jest ciągłym dokształcaniem na szkoleniach, czytelnictwem literatury branżowej, ale przede wszystkim codzienną współpracą z najpracowitszymi istotami – pszczołami miodnymi” – opowiada Pani Urszula.

pasieka złoty miód

Pszczelarskie życie w Pasiece Złoty Miód zgodne z cyklami natury

“Żyjemy zgodnie z cyklami w przyrodzie. Każda pora roku to dla nas inne obowiązki. Dla nas ważne jest, czy świeci słońce, czy pada deszcz. Pogoda wpływa na pszczoły, a tym samym na smak miodu, który każdego roku jest trochę inny.

Nasz typowy dzień w pasiece, w sezonie, zaczyna się o godzinie 8:00 i trwa z przerwami do godziny 20:00. Wykonujemy przeróżne czynności: dostarczanie ramek dla rozwoju rodzin, tworzenie nowych rodzin (czyli tzw. odkładów), miodobranie, karmienie młodych rodzin, wychów matek pszczelich, przewóz uli na następne pożytki (koniecznie w godzinach nocnych – wtedy pszczoły są spokojniejsze), układanie rodzin do zimowli, karmienie na okres zimowy, ocieplanie niezbędne dla pszczół w okresie zimowym, leczenie pszczół przeciwko warrozie.

Natomiast poza sezonem, zajmujemy się: segregowaniem ramek, topieniem wosku, dezynfekcją ramek oraz sprzętu pszczelarskiego, remontami sprzętu, wykonywaniem nowych ramek, drutowaniem, wtapianiem węzy.

pasieka złoty miód

Nasze największe wyzwania to leczenie i zapobieganie chorobom, dostarczanie zdrowych, następnych pokoleń pszczół, przystosowywanie się do każdej pogody. Ale najważniejszym naszym zadaniem jest wspieranie pszczół w zapylaniu roślin – to robimy dla naszych dzieci i wnuków.

Dzięki pszczołom pozyskujemy wspaniały miód, świeży produkt żywnościowy, o doskonałych właściwościach smakowych i zapachowych, zależnych od natury i pogody.

Warto także wspomnieć o współpracy z rzemieślniczym Browarem Stu Mostów z Wrocławia. Miód z naszej pasieki jest dodawany do produkcji wyjątkowego piwa Art#18. W wersji „Honey and Vanilla Wheat Wine” użyto delikatnego miodu akacjowego. Do drugiej wersji „Honey and Coconut Wheat Wine” trafił nieco bardziej charakterny miód rzepakowy” – dodaje Pani Urszula.

pasieka złoty miód

Miody produkowane w harmonii z cyklem życia pszczelich rodzin z Pasieki Złoty Miód

“Nasze miody są w 100% naturalne. Wszystkie wytwarzane są z nektaru zbieranego z roślin i drzew, a następnie przetwarzane przez pszczoły w ulach. Miody są pozyskiwane w pełnej harmonii z naturalnym cyklem życia pszczelich rodzin. Świadomość ekologiczna nie pozwala nam używać do produkcji chemii i konserwantów. Miody powstałe dzięki ciężkiej pracy pszczół, pochodzą z czystych, ekologicznych regionów i nie są mieszane z innymi.

W sezonie uzyskujemy wiele odmian naturalnych miodów nektarowych, w postaci płynnej i kremowej:

  • rzepakowy,
  • akacjowy,
  • lipowy,
  • wielokwiatowy,
  • gryczany,
  • wrzosowy.

Niewątpliwie flagowym produktem naszej pasieki jest miód wrzosowy z żagańskich lasów. Oprócz miodów, proponujemy propolis, pyłek pszczeli.

pasieka złoty miód

Jesteśmy dumni że wykonujemy dzięki pszczołom najpiękniejszy zawód świata, że możemy choć trochę pomóc w ich tytanicznej pracy dla dobra wszystkich. Dzięki naszym produktom, dajemy szansę na zdrowe życie każdej istocie ludzkiej. Wyjątkowość naszych produktów stanowi ich oryginalny smak, czystość i wspaniały aromat. Zapraszamy do smakowania naszych miodów!” – z dumą dodaje Pani Urszula.

Jakie produkty z Pasieki Złoty Miód kupisz na LokalnyRolnik.pl?

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe miody z Pasieki Złoty Miód:

Kupuj miody z dobrego źródła

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Bliska jest nam idea Lokalnego Rolnika. Na targu można zakupić wiele zdrowych i świeżych produktów najlepszej jakości. Wszystkie wytwarzane są w sposób zrównoważony, bez konserwantów, antybiotyków i pestycydów. Taki właśnie jest nasz miód. Ponadto, platforma Lokalny Rolnik pozwala na wygodne zakupy online, bezpośrednio od producenta” – komentuje Pani Urszula z Pasieki Złoty Miód. Jeśli tak samo, jak Pasieka Złoty Miód, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca

1,3,5,7 “Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność”, mgr farm. Katarzyna Basista, http://www.kwadryga.pl/upload/Dokumenty/Artykuly_naukowe/13_03_naukowy.pdf
2 https://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=154396#null
4  “Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii”, Gabriela Dubiago , Anna Nowak, Adam Klimowicz, Postępy Fitoterapii 1/2018, http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2018/08/pf_2018_058-064.pdf
6 “Miód zamiast cukru?”, mgr inż. Barbara Wojda, https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/miod-zamiast-cukru-
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *