!-->

Olej-Istny – siostrzana olejarnia z Legionowa

Rolnicy i Wytwórcy Olej-Istny

Produkcja najwyżej jakości olejów wymaga ogromnej precyzji i zapewnienia odpowiednich warunków na każdym etapie. Dobrą olejarnię można poznać po oleju lnianym, który jest tak delikatny, że gdy jełczeje, staje się gorzki. W Olej-Istny zarówno ten lniany, jak i 10 pozostałych rodzajów, są zawsze świeże. A wszystko dzięki temu, że właścicielki marki nigdy nie idą na skróty.

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku marki Olej-Istny, o której w dalszej części opowiadają Panie Dorota Wcisło i Justyna Skulimowska – właścicielki marki Olej-Istny.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

Wszystko zaczęło się od oleju z czarnuszki

“Olejarnia powstała w 2017 roku. Założyłyśmy ją razem z siostrą. Obie porzuciłyśmy pracę w korporacji, aby pracować na własny rachunek. 

Wszystko zaczęło się od oleju z czarnuszki… Szukałyśmy sposobu na nasze problemy skórne. Olej z czarnuszki był tym, co pomogło. Oczarowane jego właściwościami, postanowiłyśmy zająć się tłoczeniem olejów – tak powstała nasza firma.

Na początek teoria, poznawanie wyników badań nad olejami, ich właściwości. Odwiedziłyśmy jedną z istniejących już olejarni. Spotkałyśmy się z profesorem Instytutu Biotechnologii, który podzielił się z nami swoją wiedzą na temat olejów. Zaczęłyśmy od kupna niewielkiej, prostej maszyny, na której uczyłyśmy się tłoczyć, a pierwszymi klientami, degustatorami i krytykami była rodzina i znajomi. 

Kolejnym krokiem był zakup profesjonalnej, przemysłowej maszyny do tłoczenia olejów. Mała maszynka pojawia się czasem na jarmarkach, jako sposób prezentacji wytwarzania naturalnego oleju” – opowiadają Panie Dorota i Justyna.

Olej-Istny

Praca z surowcem naturalnym, jakim są nasiona, wymaga dużo pokory

“Z samego rana nastawiamy maszynę, nasypujemy odpowiednie nasiona i tłoczymy olej, bo ten zawsze musi być świeży. Przygotowujemy paczki do nadania, duuużo rozmawiamy z naszymi klientami. 

Chętnie służymy swoją wiedzą, doradzamy, ale również wiele dowiadujemy się od naszych klientów, którzy nierzadko są prawdziwymi ekspertami w dziedzinie dobrych tłuszczy. Jesteśmy dumne, że >>starzy wyjadacze olejów<< doceniają nasze produkty.

Praca z surowcem naturalnym, jakim są nasiona, wymaga dużo pokory. Jednego dnia wszystko idzie gładko, a na następny dzień nasiona z tej samej partii mówią pass (zmowa z księżycem?…:)). Wiemy, że inni producenci olejów naturalnych zmagają się dokładnie z takimi samymi problemami, i cóż zrobić… pokora, pokora i jeszcze raz pokora.

Nasi klienci nie pozwalają nam zapominać o tym, że to, co robimy ma sens. Ogromnie cieszą nas powracający klienci, którzy mówią, że olej z konopi złagodził efekt łuszczycy, że olej z wiesiołka poprawił ogólne samopoczucie, a lniany obniżył cholesterol, olej z czarnuszki poprawił odporność, a kolana przestały boleć…, można by wymieniać długo. Nasze oleje zostały nagrodzone certyfikatem jakości produktu Doceń Polskie.

W przyszłości planujemy otworzyć kolejną tłocznię w innym regionie Polski. Planujemy  wzbogacić ofertę o oleje kosmetyczne i o naturalne mydła wytwarzane oczywiście z naszych olejów” – dodają Panie Dorota i Justyna.

Olej-Istny

Dobrą olejarnię rozpoznasz po oleju lnianym

“Obecnie w ofercie mamy 11 rodzajów olejów: olej lniany, kokosowy, konopny, rzepakowy, słonecznikowy, rydzowy, sezamowy, z czarnuszki, z ostropestu, z wiesiołka, z pestek dyni. Wszystkie oleje dostępne są w różnych pojemnościach – od 100 ml po 1 litr.

Oleje wytwarzamy metodą na zimno, bez żadnych konserwantów czy innych dodatków. Wykorzystujemy nasiona wyłącznie atestowane i ze sprawdzonych źródeł.

Aby naturalny produkt był zdrowy, musi być m.in. świeży. Świeżość – to właśnie wyróżnia nasze produkty. Oleje tłoczone są na bieżąco w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni, po czym umieszczane są w chłodni, gdzie przechodzą proces naturalnej sedymentacji. 

Woda, tlen, światło i wysoka temperatura pogarszają jakość olejów powodując ich utlenienie czyli jełczenie. Nasze oleje już na etapie klarowania umieszczane są w chłodni, a do klienta trafiają w ciemnej, szklanej butelce. W przypadku zamówień kurierskich, butelki są dodatkowo umieszczane w termosach.

Tym właśnie wyróżniają się nasze produkty – są zawsze świeże, bo tłoczone we właściwej temperaturze, na bieżąco i przechowywane w chłodni na każdym etapie produkcji. W przypadku sprzedaży w sklepach, naszym warunkiem jest przechowywanie naszych produktów w chłodnym, zacienionym miejscu.

Olej lniany – po nim można poznać dobrą olejarnię. Jest on tak delikatny, że kiedy jełczeje (czyli psuje się), robi się bardzo gorzki. Wiemy, że jest to częsty problem u innych producentów. Nasz olej lniany nigdy nie jest gorzki i to jest powód do dumy.

Mamy satysfakcję z tego, że nasze oleje pomagają innym, poprawiają zdrowie i samopoczucie. Codziennie przychodzą klienci i z zadowoleniem opowiadają nam >>swoją historię<< – na co i w jaki sposób pomogły nasze oleje. Nasza praca nabiera wtedy jeszcze większego znaczenia. Widzimy, że produkowanie olejów dobrej jakości, bez zwiększania temperatury, bez dodatków chemicznych i produkcji >>na skróty<< ma sens! Prometeusz dał ludziom ogień, my dajemy doskonały olej :)” – opowiadają Panie Dorota i Justyna.

Olej-Istny

Jakie produkty marki Olej-Istny kupisz na LokalnyRolnik.pl?

Na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia kupisz m.in. poniższe produkty marki Olej-Istny:

Zamów olej ze sprawdzonego źródła

Olej-Istny

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Chciałyśmy trafić bezpośrednio do ludzi, którzy doceniają dobrą, nieprzetworzoną żywność. Lokalny Rolnik jest takim miejscem. Ważne było dla nas przechowywanie i transport w warunkach chłodniczych” – komentują Panie Dorota Wcisło i Justyna Skulimowska. Jeśli tak samo, jak Olej-Istny, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę “Olej-Istny”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia!
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *