Kultowe Zdrowe – długodojrzewające zakwasy sekretem najlepszego pieczywa

Rolnicy i Wytwórcy DSC05851 kopia

Zakwas chlebowy powstaje z mieszaniny mąki i wody, która – pozostawiona w ciepłym miejscu – zaczyna fermentować. W procesie fermentacji wyeliminowane zostają szkodliwe związki rakotwórcze, unieszkodliwiony zostaje kwas fitynowy, rozkładają się mikotoksyny. Spożywanie chleba przygotowanego na naturalnym zakwasie wzmacnia układ immunologiczny, dzięki czemu możemy cieszyć się zdrowiem. Takie pieczywo powstaje w manufakturze Kultowe Zdrowe.

Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowy, a “odpiekane” pieczywo z mrożonki szkodzi zdrowiu?

Pieczywo dostępne w marketach produkowane jest najczęściej w oparciu o technologie zamrażalnicze, a co za tym idzie, jest zwykle krótko fermentowane. Proces fermentacji zostaje przerwany i kontynuowany jest podczas wypiekania pieczywa. A żeby to osiągnąć, konieczne jest zastosowanie skomplikowanych polepszaczy. W związku z tym, zawiera sporo substancji pośrednich, jakie powstają podczas fermentacji mlekowej i alkoholowej, i charakteryzują się nieprzyjemnym smakiem oraz zapachem. To sprawia, że takie “odpiekane” pieczywo z mrożonki smakuje nam tylko wtedy, gdy jest jeszcze ciepłe. Wraz z upływem czasu, traci walory smakowe i zapachowe – zaczyna się robić niesmaczne, twarde i wyschnięte, psuje się, pleśnieje. Takie pieczywo nie jest też prawidłowo trawione, a więc ostatecznie szkodzi zdrowiu.1

Pieczywo produkowane na zakwasie – szczególnie tym długodojrzewającym – wyróżnia się właściwościami prozdrowotnymi. Dość długa fermentacja sprawia, że:

  • rozkładowi ulegają ewentualne mikotoksyny,
  • redukuje się kwas fitynowy (który upośledza proces wchłaniania się białek i związków mineralnych),
  • redukuje się poziom enzymów odpowiadających za przemianę związków prokarcinogennych w rakotwórcze.2

Ponadto, chleby powstające na zakwasach naturalnych – a w szczególności tych długodojrzewających – stymulują nasz układ immunologiczny – ponieważ, jak odkryła prof. Magdalena Włodarczyk-Kierczyńska, mikrobiolog z Politechniki Łódzkiej, znajdują się w nim szczepy pięciu bakterii mlekowych, z rodzaju Lacobacillus. Do wytwarzania pieczywa na zakwasie niepotrzebne są żadne konserwanty, ani polepszacze.3

Warto więc zamienić marketowe pieczywo na to, które powstaje na bazie naturalnych zakwasów długodojrzewających (takie pieczywo powstaje np. w manufakturze Kultowe Zdrowe, a o której już za chwilę). Zwłaszcza, że nadmierne spożywanie przetworów z mąki niekwaszonej może prowadzić do niedoborów minerałów w naszym organizmie, czego konsekwencją może być anemia, osteoporoza i krzywica.4

Kup prawdziwy chleb na zakwasie

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku Kultowe Zdrowe – warszawskiej manufaktury słynącej z pieczywa bezglutenowego, produkowanego na zakwasach długodojrzewających oraz zdrowych słodkości, o której chcemy Wam dziś opowiedzieć.

Poznaj historie innych wytwórców

LR_Banery_www_prawdziwepieczywonazakwasie_v2

Bezglutenowe pieczywo i słodkości bez konserwantów, bez chemicznych dodatków, bez polepszaczy

Warszawska manufaktura Kultowe Zdrowe słynie z unikatowego pieczywa, produkowanego na bazie długodojrzewających zakwasów bezglutenowych, które zapewniają gotowym wypiekom niepowtarzalny smak i niezwykle długi okres świeżości. Kultowe Zdrowe udowadnia, że można tworzyć zdrowe i smaczne wyroby bezglutenowe nie używając do tego chemicznych dodatków i polepszaczy, a bazując wyłącznie na naturalnych składnikach, najwyższej jakości. Oprócz tego, przygotowuje wyborne ciasta i ciasteczka bezglutenowe, również takie bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan.

DSC05797

DSC05865

W ofercie Kultowe Zdrowe dostępnej na Lokalnym Rolniku znaleźć można pieczywo i słodkości, m.in.:

DSC05153

DSC04661

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

Jeśli tak samo, jak Kultowe Zdrowe, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca

1,2,3 „Chleby na zakwasie szansą na zdrowie”, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, marzec 2007
4 „Za chlebem i zakwasem”, Wojciech Mikołuszko, Przekrój nr 34/3296, 21.08.2008, [z: Poradnik Tydzień Żytniego Chleba w Szkole]
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *