Hacjenda Trzy Brzozy – historia wytwórcy

Rolnicy i Wytwórcy 11703040_1010270112338111_6555930092580487681_n

Malownicze tereny na skraju Mazowsza pełne pięknych lasów i dzikiej zwierzyny tworzą niezwykły mikroklimat, w którym wszystko spowalnia swój bieg. Właściciele Hacjendy Trzy Brzozy, zachwyceni okolicami Sokołowa Podlaskiego, obrali je sobie za nowy dom. Zajęli się tradycyjnym i ekologicznym przetwórstwem darów miejscowej natury, podtrzymując i upowszechniając lokalną kulturę oraz zwyczaje wspaniałej polskiej kuchni.

Hacjenda Trzy Brzozy – początki

Okolica, w której położona jest Hacjenda Trzy Brzozy, znajduje się w przestrzeni Zielonych Płuc Polski oraz Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego, utworzonego w dolinie rzeki Bug. Trudno wyobrazić sobie lepsze miejsce na założenie gospodarstwa, które stawia na wyroby wytwarzane według babcinych receptur i w zgodzie z polską tradycją kulinarną.

Hacjenda Trzy Brzozy rozpoczęła działalność 1 września 2014 roku, a tworzą ją młodzi ludzie o ekologicznym nastawieniu i z potrzebą życia w zgodzie z naturą. Dlaczego zrezygnowali z życia w stolicy? Potrzebowali zdystansować się od zgiełku warszawskich, zakorkowanych ulic oraz wszędobylskiej presji pogoni za czymś, co ulotne. Któregoś dnia podjęli decyzję, że wyjeżdżają, zostawiając rozszalały pośpiech za swoimi plecami.

A może by tak rzucić wszystko i zająć się hodowlą kur?                                                  

Wyjazd na wieś okazał się doskonałym pomysłem. Właściciele Hacjendy Trzy Brzozy zajęli się hodowlą kur na wolnym wybiegu, wytwarzaniem krowiego mleka, serwatki, wiejskiego twarogu i masła, a nawet żółtego sera czy jednodniowych soków. W przyszłości planowana jest rozbudowa gospodarstwa, która pozwoli produkować sery dojrzewające. Jednak spodziewana zmiana nie dotyczy wyłącznie kwestii żywności.

Spróbuj wiejskich jaj z Hacjendy

Hacjenda Trzy Brzozy w niezbyt odległym czasie ma być powiększona o dodatkowe zaplecze mieszkalne, tak aby w trakcie weekendów móc przyjmować gości spragnionych ciszy, zieleni, spokoju, a także miejscowych specjałów pochodzących bezpośrednio z gospodarstwa. Nie tylko więc będzie można dobrze wypocząć, ale i wspaniale zjeść.

Chemia i konserwanty surowo wzbronione

Z racji tego, że masowo produkowana żywność kipi od konserwantów, które szkodzą zdrowiu, właściciele Hacjendy Trzy Brzozy wytwarzają swoje wyroby bez chemii i sztucznych dodatków. Tym samym pozwalają swoim klientom delektować się wyjątkowym smakiem swoich produktów, a nie absorbują ich uwagi tasiemcowo długim składem na etykietach. Przy hodowli kur nie stosują żadnych mączek rybnych, mięsno-kostnych, antybiotyków czy innych stymulatorów. Mleko pochodzi „prosto od krowy”, co oznacza, że jest świeże, nie przechodzi żadnych procesów technologicznych, jak np. pasteryzacja. Masło z kolei gospodarze pozyskują z niepasteryzowanej i samoistnie ukwaszonej śmietany z mleka krowiego. Stąd też w składzie masła wiejskiego nie znajdziecie niczego innego poza tłuszczem mlecznym.

Spróbuj przepysznego twarogu z Hacjendy

Jak zatem powstaje twaróg wiejski? Hacjenda Trzy Brzozy uzyskuje go wedle tradycyjnej receptury z mleka krowiego. Zsiadłe mleko podgrzewane jest do odpowiedniej temperatury, a następnie przecedzane przez chusty serowarskie, za pomocą których oddzielana zostaje serwatka. Ser żółty powstaje zaś z twarogu bez podpuszczki, jak również bez udziału jakichkolwiek konserwantów czy innych szkodliwych dodatków. Wreszcie soki! Tylko 100% owoców i warzyw. Żadnych innych niespodzianek.

produkty_hacjendy

Choć flagowymi wyrobami Hacjendy Trzy Brzozyjaja od kur z wolnego wybiegu oraz twaróg wiejski, to wszystkie produkty pochodzące z mazowieckiego gospodarstwa zasługują na uwagę. Przede wszystkim dlatego, że są w pełni naturalne, dzięki czemu mają inny smak, niż produkty dostępne w supermarketach. Ponadto działalność, która nie ma nic wspólnego z przemysłową skalą, pozwala wytwórcy przygotować każdy wyrób z należytą starannością. Stąd też jesteśmy bardzo zadowoleni, że Hacjendy Trzy Brzozy dołączyła do platformy zakupowej LokalnyRolnik.pl i dzieli się z klientami doskonałą żywnością ze sprawdzonego źródła.

11188432_1010269732338149_8261905858399095618_n

Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeden komentarz do “Hacjenda Trzy Brzozy – historia wytwórcy

  1. Kazimierz pisze:

    Ciekawy pomysł, pewnie znajdzie wielu fanów. Dla mnie najwazniejsze, zeby zwierzaki były zdrowe, ale o to nie muszę sie martwić od kiedy korzystam z produktów Klubu SuperHodowcy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *