!-->

Ekologiczne jabłka i przetwory z gospodarstwa Grzegorza Jakubczyka

Rolnicy i Wytwórcy ekologiczne jabłka

Pan Grzegorz Jakubczyk pochodzi z miejscowości Lipie, która znajduje się w centralnej Polsce, w powiecie grójeckim, w sercu polskiego sadownictwa. Lipie przynależy do jednej z największych sadowniczych gmin w Polsce – gminy Błędów.  Jest to niewielka wieś, w której obecnie większość mieszkańców zajmuje się produkcją sadowniczą. Zapraszamy w krótką podróż po ekologicznym gospodarstwie Pana Grzegorza, z którego wyśmienite jabłka i przetwory można kupić na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia.

ekologiczne jabłka

Wirtualny targ pełen nieprzypadkowych wytwórców naturalnej żywności

Wytwórcy obecni na wirtualnym targu prawdziwego jedzenia LokalnyRolnik.pl wybierani są w nieprzypadkowy sposób. Muszą spełnić szereg warunków związane m.in. z czystą etykietą produktów, dobrostanem zwierząt hodowlanych, naturalnymi sposobami uprawiania warzyw i owoców. Dzieje się tak dlatego, ponieważ chcemy mieć pewność, że to, co oferowane jest  na naszym targu cechuje się najwyższą jakością, jest świeże, naturalne i zdrowe. Odwiedzamy naszych dostawców, by poznać ich codzienną pracę “od kuchni”, zaprzyjaźnić się z nimi i sprawdzić, jak wygląda proces produkcji jedzenia, które trafia później na Wasze i nasze stoły. Nie inaczej sprawa ma się w przypadku ekologicznego gospodarstwa Pana Grzegorza Jakubczyka, o której w dalszej części opowiada sam właściciel.

Poznaj historie innych wytwórców Lokalnego Rolnika

ekologiczne jabłka

Jaka jest historia jego powstania gospodarstwa?

„Sadownictwem, można powiedzieć, zajmuję się od zawsze. Pierwsze sady założył mój dziadek, po którym gospodarkę przejął mój tata, a którą od roku 1997 zajmuję się ja. 

Kilka lat temu, po pojawieniu się na świecie pierwszego dziecka, wraz z Żoną zainteresowaliśmy się zdrowym stylem życia, m.in. zdrowym odżywianiem. Zaczęliśmy kupować ekologiczne produkty, zdrowo gotować, jednocześnie ciągle poszerzając naszą wiedzę dotyczącą zdrowego trybu życia. Naturalnym więc była dla nas decyzja przejścia na produkcję ekologiczną, którą zajmuję się od 2017 roku.  W roku 2020 został mi przyznany certyfikat potwierdzający produkcję ekologiczną.

Produkcji ekologicznej musiałem uczyć się od podstaw. Wiedzę zdobywałem na szkoleniach, konferencjach czy spotkaniach z innymi ekologami. Uczyłem się i cały czas się uczę na własnych błędach, bo każdy sezon jest inny i za każdym razem sad potrzebuje innych metod nawożenia i innej opieki. Z każdym rokiem mam coraz więcej doświadczenia i plony są coraz lepsze” – opowiada Pan Grzegorz.

ekologiczne jabłka

Jak wygląda przykładowy dzień w gospodarstwie?

W sadownictwie praca trwa cały rok. Oczywiście najwięcej pracy jest w okresie wiosenno-letnim, aż do późnej jesieni. Wiosną zajmuję się głównie nawożeniem i pryskaniem sadu. Jest to czas bardzo intensywnej pracy, czasem po 12 h na dobę. Czas późnej wiosny, lata i jesieni to głównie zbiory i sprzedaż owoców – dodaje Pan Grzegorz.

ekologiczne jabłka

Jaki jest asortyment gospodarstwa? Na czym polega ich wyjątkowość produktów?

„Do zaoferowania mam ekologiczne jabłka, śliwy, grusze, wiśnie oraz czereśnie. Od niedawna zajmuję się także przetwarzaniem swoich jabłek na soki, chipsy i musy. Produkty te, choć są od niedawna na rynku, podbiły serca Klientów . Szczególnym zainteresowaniem cieszą się chipsy jabłkowe które są wyjątkowo chrupiące, a przy tym słodkie i zdrowe. Ich dużym plusem jest również wygodne i ekologiczne opakowanie, które chroni chipsy przed utratą chrupkości.

ekologiczne jabłka

Jeżeli dla Was – drodzy Klienci – podobnie, jak dla mnie, jest ważne to, co jecie i uważacie, że jedzenie może mieć ogromny wpływ na Wasze zdrowie, to zachęcam do korzystania ze zdrowych i pysznych ekologicznych produktów” – mówi Pan Grzegorz.

ekologiczne jabłka

ekologiczne jabłka

Zostań dostawcą na LokalnyRolnik.pl

“Wydaje mi się, że sprzedaż na platformie lokalnyrolnik.pl jest dobrym sposobem na promocję produktów oraz sposobem na dotarcie do większej ilości świadomych Klientów” – komentuje właściciel. Jeśli tak samo, jak Pan Grzegorz Jakubczyk, chciałbyś dołączyć do dostawców Lokalnego Rolnika i razem z nami szerzyć dobre praktyki na temat świadomego oraz zdrowego żywienia, już niebawem Twoje produkty mogą zagościć na talerzach osób spragnionych naturalnych, prawdziwych smaków, bez dodatku chemii i wspomagaczy. Wypełnij formularz kontaktowy. Skontaktujemy się z Tobą w sprawie szczegółów naszej współpracy. Wspólnie możemy zrobić wiele dobrego!

Dołącz do nas, jako dostawca Lokalnego Rolnika

sezonownik lokalnyrolnik,pl

Trafiłeś tu zapewne wpisując w wyszukiwarkę frazę „ekologiczne jabłka”, czytając nasz newsletter, śledząc nas na Facebooku lub będąc stałym gościem na naszym blogu. Jakkolwiek się to nie stało, bardzo się cieszymy, że jesteś i zachęcamy do zakupów na naszym wirtualnym targu prawdziwego jedzenia
Podziel się
  •  
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *